De allra flesta tycker om musik och har sina egna favoriter när det gäller musikstil och artister. En del använder musik väldigt aktivt i sitt liv, medan andra mest tycker att den utgör en trevlig bakgrund. En fråga som därför är ständigt aktuell på många kontor är om det ska spelas musik, och i så fall vilken typ av musik.
Hitta en balans som fungerar för alla
Om ni inte är så många på kontoret kan det vara en god idé att tillsammans ta fram en musikpolicy, som reglerar på vilka sätt man får spela musik. När alla får vara med och bestämma reglerna brukar det vara enklare att mötas i något som känns ok för samtliga.
På större företag måste frågan kanske lyftas i ledningen, och då kan även faktorer som lagar och regelverk bli aktuella. Arbetsmiljölagen är inte särskilt tydlig utan säger att en avvägning mellan olika intressen måste göras, och att arbetsgivaren har det främsta ansvaret för en god arbetsmiljö. Om musiken spelas väldigt högt kan den klassas som buller, och då regleras med hjälp av Arbetsmiljöverkets krav. På arbetsplatser med över 40 anställda kan det också vara nödvändigt att ha ett licensavtal med STIM och SAMI, som tillvaratar musikernas upphovsrätt.
Musik kan göra dig mer produktiv
När det gäller musik på jobbet finns inget svart eller vitt, utan många faktorer påverkar om det är en god idé eller inte. Hur en person reagerar på musik beror på vilken typ av musik det är, om du gillar musiken och vilken typ av arbetsuppgifter du ska utföra. För en del går arbetet som en dans till de senaste hitsen, medan andra behöver stillsamt pianoklink för att kunna samla tankarna och prestera på topp.
Enligt en undersökning om människors musikvanor på jobbet, som LinkedIn gjort i samarbete med Spotify lyssnar 68 procent av oss på musik när vi arbetar. Den främsta anledningen är att musik gör oss mer produktiva samt håller kreativiteten och motivationen uppe.
Flest lyssnar med egna hörlurar
Enligt undersökningen var pop den musikstil som accepterades av flest deltagare, och listan toppades av Abba, medan rap och annan musik med tydligt textinnehåll eller snabbt tempo hamnade längst ner på listan. Närmare 40 procent av deltagarna lyssnade oftast med egna hörlurar medan drygt 20 procent lyssnade mest i högtalare. I ett öppet kontorslandskap kan det såklart upplevas som störande av kollegor.
- Vi söker väl alla flow, det där tillståndet då man jobbar utan att tänka. Musiken har en viktig uppgift att både koppla bort det som stör, och samtidigt att förbättra motivation och koncentration. Utmaningen på en arbetsplats blir att hitta musik som tillfredsställer så många som möjligt, säger Lisa Gunnarsson, Nordenchef på LinkedIn.
Men hur vanligt är det att företag ger grönt ljus för musik på jobbet? Enligt en undersökning som tidningen Kollega genomfört tillåter åtta av tio arbetsplatser detta. 61 procent av företagen ger ok för att lyssna på musik i högtalare, medan 21 procent ger ok endast med egna hörlurar. Samtidigt visar undersökningen att en av tre har upplevt musiken som störande.
Ökar flödet av må-bra-hormoner i hjärnan
Vad säger forskningen då om effekterna? Arbetar vi faktiskt bättre med musik eller inte? Den avgörande faktorn är om vi gillar musiken, vilket ju är högst individuellt. Ett antal undersökningar visar att vi blir mer positiva och jobbar effektivare om vi lyssnar på musik vi tycker om. Då får musiken vår hjärna att utsöndra ämnen som dopamin, serotonin och noradrenalin, vilket gör oss mer avslappande, motiverade och fokuserade. Till exempel visar det sig att människor som lyssnar på musik medan de utför mer enformiga arbetsuppgifter jobbar snabbare och gör färre misstag.
Andra undersökningar slår fast att musik kan vara effektiv för att minska upplevelsen av stress, vilket också har kunnat mätas genom sänkta kortisolnivåer i blodet. Lugn musik har också visat sig kunna sänka både blodtryck och puls. Om vi inte gillar musiken kan den dock ha motsatt effekt – så det är viktigt att hitta en balans så att inte en persons musiklyssnande påverkar flera andra personers prestation negativt.
Se upp med musik vid inlärning
Finns det då tillfällen när du inte alls bör lyssna på musik? Ja, när du ska läsa mer komplicerade texter eller lära dig någonting nytt. Då behöver hjärnan hela kapaciteten för att klara uppgifterna på ett bra sätt. Om du ändå vill lyssna på musik är det viktigt att välja bort låttexter, eftersom de lätt kan störa din inre röst. Det är också fördelaktigt att välja musik du är väldigt bekant med, för att spara hela din hjärnkapacitet till arbetet.
Så här får du mest nytta av musik på jobbet
- Gör medvetna musikval beroende på vilka arbetsuppgifter du ska utföra. Behöver du lite pepp eller behöver du stressa ner? Känn efter hur musiken påverkar din sinnesstämning. Exempelvis kan långsam och monoton musik sänka hjärtrytmen, och hjälpa dig att slappna av och fokusera bättre.
- Om du känner av en liten eftermiddagsdipp kan musik vara lösningen. En positiv uptempo-låt påverkar din hjärna att utsöndra dopamin, som är en naturlig signalsubstans som får oss att må bra. Oväntade musikaliska vändningar stimulerar också hjärnans kognitiva tankeprocesser och ökar din kreativitet. Välj en pigg och glad låt som du gillar och lyssna högt i dina hörlurar – så får du genast ny energi.
- Om du står inför arbetsuppgifter som är mer enformiga, och kanske till och med lite tråkiga, så ta hjälp av musikens kraft. Välj något du verkligen gillar, kanske något nytt du är nyfiken på. Tiden flyger iväg och du kommer samtidigt att göra ett riktigt bra jobb.
- Ska du däremot lära dig nya saker eller behöver vara extremt koncentrerad, ska du ha det helt tyst eller möjligtvis välja stillsam, instrumental musik utan låttexter. Helst någonting du redan känner till så att hjärnan inte behöver ödsla kapacitet på att tolka den. Kanske ett klassiskt favoritstycke.
- Använd även musik för att vid behov effektivt stänga ute störande ljud omkring dig. Med hörlurar på ger du också signaler till dina kollegor om att inte störa dig i onödan.