Hälften av Sveriges arbetande befolkning jobbar på kontor, och många av oss i mer eller mindre öppna kontorslösningar. Fördelarna är att det blir enklare att kommunicera, samarbeta och känna sig delaktig.
Baksidan är självklart risken för att du ständigt blir störd och förlorar fokus på dina arbetsuppgifter, vilket ökar stressen och sänker prestationen. Det går inte bara ut över individens arbetsglädje och välmående, utan kostar även tid och pengar för företaget.
– I ett öppet kontorslandskap blir vi, i snitt, störda var elfte minut. Hjärnan behöver sedan drygt 20 minuter för att återfå full koncentration. Vi är alltså mycket sällan fullt koncentrerade på jobbet och presterar mycket sämre än vi skulle kunna, säger arbetsmiljöforskaren Zoë Humphries till Chef.
Vår hjärna går igång för att tolka prat
Din hjärna är också utvecklad för att upptäcka faror. En störande rörelse eller ett ljud tar alltid plats i ditt arbetsminne, som bara kan fokusera på en sak i taget. Varje gång du blir avbruten skiftar ditt fokus från arbetsuppgiften till det som stör, och det tar en bra stund att komma tillbaka där du var.
Vill du bli bättre på att hantera energitjuvar och bli mer produktiv? Livsstilscoachen Brian Berglund ger dig här sina bästa tips.
Ta kommando över belöningssystemet
En annan faktor som spelar in är att vår hjärna även har ett väl utvecklat belöningssystem. Det är därför viktigt att inte bara vara medveten om vad som stressar oss, men också om vad hjärnan gillar och belönar.
− Många gånger låter vi oss själva bli störda för att få dopaminkickar, vilket vi kan få när vi håller koll på omvärlden genom mobilen eller när det plingar till i mejlkorgen. Hjärnan är nyfiken, men gillar inte ständiga avbrott och får svårt att koncentrera sig, säger förändringsledaren Karin Ståhl till Ny Teknik.
Vill du minska stressen och bli mer mindful på jobbet? Mindfulnessinstruktören Danny Cranmer tipsar här om fem enkla, goda vanor du kan införa på jobbet för att bli mer mindful.
Hitta balans mellan dynamik och fokus
Borde vi då återgå till egna kontorsrum, stängda dörrar och osmarta telefoner? Nej, då riskerar vi att förlora mycket av det vi uppfattar som modernt och attraktivt i dagens arbetsmiljö. Det mest fördelaktiga är att försöka se till att det finns utrymme för både dynamiken i mötet mellan människor, och behovet av att få gå in i sin egen bubbla när så krävs. En bra lösning för detta är ABW – aktivitetsbaserade arbetsplatser. Vi är alla olika, även när det gäller att hantera störningar, och det är viktigt att hitta praktiska lösningar som möter alla medarbetares olika behov.
Fem enkla tips för att kunna jobba mer ostört på kontoret
Det mest effektiva är förstås att gå iväg och sätta dig i ett utrymme som är avsett för ostört arbete, men ibland är det opraktiskt att behöva lämna sin plats. Då kan du prova några av dessa tips:
1. Hörlurar – en klassiker
För stunder då du behöver skärma av omvärlden kan hörlurar vara din bästa vän. Du ger en signal om att du inte är tillgänglig, samt kan lyssna på skön musik eller kanske lugnande naturljud. Det finns också hörlurar med aktiv brusreducering, för ännu bättre dämpning av ljud utifrån.
2. Stör-ej-skylt
Tillverka en enkel och kanske lite rolig skylt, gärna med en tydlig signalfärg, som meddelar omgivningen att du inte vill bli störd just nu. Se till att den syns tydligt på långt håll. Kanske kan ni komma fram till en gemensam markering så att ni alla vet precis vad den betyder och respekterar den.
3. Ljuddämpning och avskärmning
Ljudabsorbenter i taket, på väggarna eller mellan arbetsplatserna suger upp mycket ljud. Dessa kan beställas med olika färger och motiv, så att de passar in i lokalerna. Andra saker som fångar upp ljud är mattor, gardiner och öppna bokhyllor. Det gäller att så långt det är möjligt undvika hårda ytor där ljud studsar.
4. Störningspolicy
Kom överens om när och hur ni får störa varandra, och vad som gäller för ringsignaler och notisljud, musik, mer högljudda samtal och liknande. Om alla har fått vara med och bestämma reglerna brukar det kännas enklare att följa dem.
5. Ökat självledarskap
Sist men inte minst kan du jobba med din egen förmåga att hantera störningar, med hjälp av ökat självledarskap. Det innebär att du är medveten om hur du själv fungerar och vad du behöver göra för att se till att du själv blir mindre distraherad. Du planerar och tar ansvar för din egen tid, och stänger vid behov aktivt av notiser för mejl, sociala medier och annat.