Oavsett om det gäller en arbetsplats med fem personer eller 15, så finns det en rad olika behov som ska tillgodoses för att medarbetare ska känna sig inspirerade och kreativa på kontoret. Någon vill ha mysig belysning och mycket färg, en annan behöver dagsljus, växtlighet och dämpad ljudmiljö, medan en tredje kan jobba precis var som helst så länge det finns ett eluttag till datorn.
– Det är klart att det är en utmaning att skapa en kontorsmiljö som faller alla i smaken. Men har du en tydlig tanke bakom inredningen, ett genomgående koncept där du tar hänsyn till både det visuella med färg och form, och ljud, då har du kommit långt, säger Andreas Schönström på Johanson Design.
Från vitt och oanvänt till färg och liv
Andreas vet vad han pratar om. Johanson Design är experter på kontorsmiljöer och jobbar med stora varumärken som Volvo, Ericsson och Wingårdhs arkitekter.
Han tar World Trade Center på Jungmansgatan i Malmö som exempel på en lyckad förvandling. Den stora öppna ytan framför receptionen var tidigare möblerad med två runda, vita bord omgärdade av svarta stolar. Det var ytterst sällan någon använde möblerna.
Idag är miljön helt annorlunda. Nu finns soffor med höga, ljuddämpade väggar för ett avskilt möte, sittpuffar och lägre soffor för den som väntar på en kund eller kollega och mindre grupper av fåtöljer för den som vill ta en kaffe. Det finns även ett högt, långt bord med barstolar som har gott om plats för datorn eller lunchtallriken. Färgerna är dova i vinrött, lila och grönblå toner med inslag av starkare pasteller. Även väggar, gardiner och mattor följer samma färgkoncept.
- För att få en kreativ miljö som passar många krävs flera mindre platser för olika syften. Nu sitter det alltid folk här! Sen är ljudet väldigt viktigt i den här typen av öppna miljöer. Du måste ha bra akustik för att kunna jobba. Här på World Trade Center har man klätt en hel vägg med ljudabsorbenter i plommon, rött och mässing som följer samma koncept som den övriga inredningen.
Trendigt med hemtrevnad
Tanken om flera ytor med olika funktioner och syften, går helt i linje med den senaste kontorstrenden: vi vill ha ”hemmakänsla” på jobbet. De traditionella skrivborden blir kanske färre, men de hemtrevliga och gemytliga ytorna blir fler.
– Det pratas mycket om det här i branschen just nu. Under pandemin när många jobbade hemifrån kanske man satt i soffan med datorn i knät och upptäckte att det var ganska trevligt och funkade bra, säger Andreas.
– Ett sätt att skapa den här känslan är att flörta med det man har hemma, att till exempel använda grövre tyger och tyg med struktur i som man vanligen inte ser i kontorsmiljöer. Växter skapar också en härlig miljö, och för att få dem att bli en del av helheten kan kärlen till växterna gå i samma kulör som resten av inredningen.
Småländsk design sedan 1950-talet
Utöver kontorsinteriörer till näringslivet gör Johanson Design även möbler åt fartyg, skolor, sjukhus, hotell och restauranger. I snart 70 år har de ritat och tillverkat möbler i sin egen fabrik i Markaryd, med målet att göra inredning av hög kvalitet som kan användas och slitas i många år.
– Vi brukar säga att vi gör allt utom själva arbetsplatsen. Inga höj- och sänkbara skrivbord, inga hurtsar eller förvaring, men däremot allt annat runtomkring som skapar en trevlig och inspirerande miljö.
Naturnära håller i längden
För att skapa en kontorsmiljö som inte känns daterad redan om fem år rekommenderar Andreas att jobba med mjuka, naturnära färger på själva möblerna, och låta gardiner, kuddar, lampor och färg på väggar stå för det trendiga som sticker ut.
- Det är mycket mer kostnadseffektivt att byta kuddar och gardiner om några år än att byta hela möbelset. Och mer hållbart för miljön också.
Och det finns knep för att utmana det traditionella även när det gäller möblerna, utan att de för den skull snabbt blir omoderna.
– Man kan till exempel välja samma stolsmodell i olika tyger och färger runt ett och samma bord, eller olika stolsmodeller i samma ton eller färg men med samma kulör på lacken på underredet. Det finns många roliga saker man kan experimentera med som ändå håller i längden. Ofta blir det väldigt bra när man vågar ta ut svängarna och göra lite mer.