Boken The 7 habits of highly effective people av Stephen Covey kom 1989 och har idag sålts i över 20 miljoner exemplar. Företaget FranklinCovey har tagit boken vidare till ett ledarskapsprogram som mängder av företag runt om i världen arbetar med, bland annat skönhetsföretaget Yves Rocher.
Anneth Dyberg är HR-direktör för verksamheten i Norden och arbetar aktivt med konceptet. Hon kom i kontakt med de sju goda vanorna under en internutbildning för alla HR-chefer på huvudkontoret i Paris och kände att väldigt mycket av hennes erfarenheter inom ledarskap föll på plats och fick en hanterbar form och process.
– Vi är på en förändringsresa och vill utmana nuläget, gamla vanor och beteenden, och då är de sju goda vanorna helt rätt. Jag gillar verkligen hur man först tittar på sina privata segrar för att sedan gå över till gemensamma segrar och ett ömsesidigt beroende för att lyckas och uppnå mer.
Starkt verktyg för ledarskap under förändring
På Yves Rocher har hon utbildat ledningsgruppen och chefer på olika nivåer i de sju goda vanorna, och menar att konceptet fungerat oerhört bra och bland annat gett dem ett gemensamt språk.
– Särskilt när det gäller förändringsarbete, där du behöver hålla ihop processen för att den inte ska bli spretig och ineffektiv, är detta mycket värdefullt. Alla är med när vi pratar om vad som är slutet i sikte med exempelvis ett möte, att skapa vinna-vinna-lösningar eller att gå vidare till proaktivitet när vi fastnat i att lägga energi på sånt vi inte kan påverka, säger Anneth Dyberg.
En annan viktig aspekt av förändring är innovation. Här kan du läsa om hur du skapar ett mer innovativt företag.
De sju goda vanorna omfattar både att leda sig själv och att leda andra. Ett gott självledarskap är ofta grunden för att sedan kunna leda andra på ett bra sätt. På så vis skapas en helhet som stärker sig själv framåt.
– Vi ser i interna mätningar att engagemanget gått från 50 till 80 procent i Norden, vilket är en fantastisk utveckling som vi bland annat har de sju vanorna att tacka för.
Fokus på gemensam reflektion
Viktiga nycklar i förändringsarbetet är att tydliggöra målet, involvera och skapa förståelse hos alla och att göra saker i rätt ordning. Här ser Anneth Dyberg att de sju vanorna är ovärderliga redskap för att jobba strukturerat och framgångsrikt. Träningen inleds med genomgång av teorierna, men ägnas huvudsakligen åt att öva in vanorna tillsammans och därefter reflektera gemensamt – vad är lärandet här och hur kan vi använda det i vårt dagliga arbete?
– Du behöver dra in teorierna i ditt dagliga arbetsliv för att de ska ge dig någonting. När du berättar om detta för andra och lyssnar på deras resonemang så händer någonting. Vi får syn på vad teorierna egentligen handlar om. De blir verkliga och kan göra skillnad på riktigt.
Vad innebär det att vara ett kulturstyrt företag? Här berättar en av landets mesta anlitade konsulter inom kompetensförsörjning mer om det.
Stephen Coveys sju goda vanor – en beprövad väg till utveckling och framgång
De tre första vanorna handlar om att hur du förhåller dig till dig själv.
1. Var proaktiv
Arbeta förebyggande och se på dig själv som en person som väljer och tar ansvar för dina reaktioner och handlingar.
2. Börja med slutet i sikte
Klargör alltid först vad du vill uppnå på ett mer övergripande plan. Sätt upp mål utifrån dina grundvärderingar. Skapa en vision och håll den levande.
3. Gör det viktigaste först
Se till att ägna dig åt det som är viktigt, och inte det som är akut. Prioritera det som tar dig närmare dina mål.
De tre följande vanorna handlar om hur du förhåller dig till andra människor.
4. Tänk vinna-vinna
Tänk alltid på dina motparter som samarbetspartners, och sträva efter att hitta lösningar som är fördelaktiga för alla.
5. Försök först förstå och sedan att bli förstådd
Var en god lyssnare och sträva efter att verkligen förstå – för endast då kan du sedan nå fram med dina egna synpunkter.
6. Skapa synergier
Genom att förstå andras drivkrafter kan du medverka till att skapa lösningar och resultat som varit omöjliga att nå på egen hand.
Den sista vanan handlar om att medvetet sträva efter ständig förbättring.
7. Vässa sågen
När du ser till att kroppen, hjärnan, hjärtat och själen är i balans kan du hela tiden utvecklas mot att vara den allra bästa versionen av dig själv.
Arbetsliv i balans ger hållbara samhällen
På Yves Rocher kommer Anneth Dyberg att arbeta med återkommande träning inom de sju goda vanorna, i första hand för ledarna men därefter för alla medarbetare på hela företaget. Hon poängterar att verktygen får full kraft efter att de upprepats ett antal gånger och fått mogna lite, och ser det därför som en långsiktigt plan.
Anneth Dyberg berättar att inte minst den sjunde vanan, som syftar till att skapa ett hållbart arbetsliv, har lyfts fram som väldigt betydelsefull. Den omsluter alla de andra vanorna på ett fint sätt, genom att den fokuserar på hela människan och hela livet. I tider av ohälsa och utbrändhet är harmoniska medarbetare en central faktor för att både lyckas som företag och bidra till ett gott samhälle.
– Och det fina är att man inte behöver ta allt på en gång utan kan börja med att förändra bara en enda vana och faktiskt märka skillnad. Sedan är man igång och inser hur allt länkas samman på ett självklart sätt, avslutar Anneth Dyberg.