Under sina år som vd på Sydsvenskan, Nationalencyklopedin, Helsingborgs Dagblad, QuickWise och reklambyrån MOR har Pontus Bodelsson hunnit begå ett stort antal misstag som ledare.
Nu arbetar han aktivt med att dela med sig av sina insikter till andra chefer och ledare. Dels genom att hålla föredrag över hela landet, bland annat på World Trade Center Malmö Lund Helsingborg, dels genom sin bok Ledarskap för förändring – mina 79 bästa misstag.
– I förändringsarbete finns väldigt många fallgropar. Därför är det en god idé att få höra om hur andra fallit ner i dessa, för att förhoppningsvis kunna undvika dem själv. Forskning visar dessutom att vi har lite lättare att lära av andras misstag än av våra egna, säger Pontus Bodelsson.
Här delar han med sig av några av sina bästa misstag, och förklarar hur du kan lära av dem för att växa och utvecklas som ledare.
Största misstaget: Att inte prata om misstag
Ett vanligt problem är att vi ser våra misslyckanden enbart som något negativt. Vi försöker dölja dem och rusa vidare i arbetet, utan att reflektera över vad vi faktiskt kan lära av dem, menar Pontus Bodelsson.
If you want to increase your success rate, double your failure rate.
– Thomas J. Watson, f.d. vd för IBM
Men misstag är en oerhört värdefull källa till erfarenhet som är dum att missa. De flesta av oss är fokuserade på att minimera risker i olika projekt och uppdrag, och det är förstås bra – men för att verkligen nå framgång måste vi kombinera det med att även våga spänna bågen.
– Du behöver skapa en kultur där det är okej att begå misstag och där misstag ses som värdefulla. Om det är pinsamt att erkänna misstag på din arbetsplats går ni alla miste om värdefull erfarenhet i organisationen, säger han.
Även den prisbelönte vd:n för spelbolaget Massive Entertainment, David Polfeldt, har lyft fram samma budskap. Läs mer här: ”Ledarskap är att förstå värdet av misstag”.
Hur kan du då skapa en mer tillåtande kultur i din organisation?
Tillåt misstag – och lyckas bättre i tider av förändring
Att få dina medarbetare att våga prata mer om sina misstag kan ta tid, men det börjar med dig som ledare. Du kan visa vägen för dina kollegor genom att oftare lyfta fram dina egna misstag och diskutera dem öppet, tipsar Pontus Bodelsson.
Är du tydlig med att det hjälper er alla att fatta klokare beslut kommer det att gynna affärerna. Framför allt kommer du att märka detta när ni står inför stora förändringar.
Alla fem bolag som Pontus Bodelsson varit vd för har genomgått snabba och stora förändringar med fokus på digitalisering och innovation. För både Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad och Nationalencyklopedin handlade det om att digitalisera hela affären.
De uppdragen hade Pontus Bodelsson och hans kollegor inte klarat om de inte vågat vara öppna om sina misstag och utmaningar med varandra. Det lade grunden för ett starkare engagemang.
– Jag tror att det har varit den helt avgörande nyckeln till att lyckas. Få saker är så jobbiga som att möta förändringsutmaningar, och utan engagemang blir det nästan omöjligt, säger han.
Fem av Pontus Bodelssons bästa misstag – och lärdomar
Hur kan du lära av Pontus Bodelsson, och slippa begå samma misstag som han i ditt ledarskap? Så här beskriver han fem av sina bästa misstag och lärdomar.
1. Misstag: Att måla upp en alltför orealistisk bild
Genom att misslyckas med att kombinera orden positiv och realism har jag ibland blivit alldeles för positiv som ledare. Det har skapat trovärdighetsproblem bland medarbetarna och tagit lång tid att reparera.
Lärdom: Var alltid först och främst realistisk, även om det känns tråkigare.
2. Misstag: Att vara otålig och inte låta förändringar ta sin tid
Ibland har jag glömt bort att mod ofta också innebär att ha tålamod. Jag har sprungit ifrån resten av organisationen i förändringstider utan att först se till att alla varit med på tåget, vilket alltid lett till problem förr eller senare.
Lärdom: Förändring måste få ta tid – och hela organisationen måste hänga med.
3. Misstag: Att inte ta hänsyn till utmaningen med förändring
Jag har inte alltid lyckats visa förståelse för att förändring tar hårdare på vissa medarbetare i organisationen än andra.
Lärdom: Förändring kan göra ont när stagnerande delar av organisationen läggs ner och det satsas på helt nya grenar. Visa alltid respekt för detta och prata öppet med alla i företaget.
Detta kräver att du är agil och lyhörd som ledare. Läs mer: Är du en agil ledare?
4. Misstag: Inte vara äkta hela vägen ut
Ibland har mina ambitioner inte rimmat med vad medarbetarna upplevt att jag lyckats genomföra. Pratar du om att involvera dina medarbetare i någonting måste du faktiskt också göra det – inte bara försöka få med dem i projekten i efterhand.
Lärdom: Som ledare är det väldigt lätt att bli avslöjad med ett ”oäkta” beteende, i synnerhet under förändringsarbete. Tänk noga igenom hur du ska involvera dina medarbetare i olika beslut, men också i vilka frågor du inte kan involvera dem. Var tydlig med vad som gäller.
5. Misstag: Krångla till strategier
För att få förändringsstrategier att verka mer genomarbetade har jag ofta krånglat till det och lagt till för mycket information. Det har bara gjort strategierna svårare att förstå.
Lärdom: Fokusera på att ta fram distinkta budskap som kontrasterar mot nuläget. Ibland är det just det bortvalda som tydligast visar förändringsriktningen.
Bonustips:
Kom ihåg det välkända uttrycket ”Culture eats strategy for breakfast”. Min erfarenhet är att många styrelser inte alls har förstått att företagskultur har mycket större genomslagskraft än strategier. Utan ett medvetet arbete med kultur och värderingar händer absolut ingenting, hur snygga strategier du än har.
När kultur och strategi samverkar kan förändringar ske snabbt.