Kontoret fungerar ofta som både arbetsplats och mötesplats, med öppna, gemensamma ytor och kaféliknande miljöer. Många ledande företag jobbar medvetet med inredningen för att locka medarbetare till kontoret, både nya talanger och anställda som har valmöjligheten att jobba hemifrån eller på distans. Färg är en central del i kontorsmiljön, både visuellt och som ett kraftfullt redskap för att påverka vår arbetsförmåga.
Hur påverkar kontorets inredning och färger dina besökare och potentiella kunders uppfattning om ditt företag? Här kan du läsa mer om detta. Vill du även veta mer om hur du får kontoret att bygga ditt varumärke? Här får du fyra bra tips.

Vi går mot mer hemlika miljöer på kontoret
Andreas Schönström är regionchef på Johanson Design, som är ett internationellt inredningsföretag specialiserat på skandinavisk design och gediget möbelhantverk för offentlig miljö. Johanson Design har inrett ett flertal av World Trade Centerns miljöer i Malmö, bland annat foajén och receptionen på Jungmansgatan.
– Vi ser tydligt att intresset för inredning ökar stadigt. Exempelvis finns det idag mängder av inredningsprogram på tv, och trender sprider sig snabbt den vägen. Detta spiller över på hur vi vill ha det på jobbet, och vi söker allt mer hemlika miljöer på kontoret.

För att skapa miljöer som känns nutida men också fungerar i vardagen är det viktigt att väga samman gamla sanningar och nya influenser. Andreas Schönström berättar att han och hans kollegor hämtar inspiration från många olika håll, exempelvis från modevärlden. Det gäller allt från färger och former till material och detaljer.
Här kan du lära dig mer om hur du kan få fram just den känsla du vill förmedla med kontoret.
Välj färger utifrån vad människor behöver
Med dagens växande fokus på hållbarhet ställs också nya krav på långsiktighet – både när det gäller det visuella och det funktionella. Det är viktigt att hitta en balans mellan de delar av inredningen som kan leva riktigt länge och delar som man kan förändra för att miljön ska kännas fräsch och uppdaterad.
– Här i foajén har vi exempelvis valt att dra på med färg på mattan och möblerna i själva gångstråket, men för övrigt hållit det ganska neutralt. På så vis får vi en grundbalans som vi sedan kan luta åt olika håll, med färg på till exempel armaturer, växtkärl och andra detaljer. Vi har även låtit väggabsorbenter plocka upp färgskalan på ett spännande sätt.
Andreas Schönström poängterar också att det är viktigt att välja färger beroende på vad lokalerna ska användas till. I utrymmen där människor mest passerar eller kanske sitter ner en stund för en fika eller informella möten passar det bra med varma, livfullare färger som olika nyanser av rött, orange och gult. Det är färger som stimulerar och aktiverar hjärnan, vilket gynnar oss där vi vistas kortare stunder.

I kontorsrummet däremot, där du ska kunna sitta länge och koncentrera dig, är det bättre med lugna, svala färger, som ljusa nyanser av grönt, blått och beige. Ljusa färger tar också upp mer ljus utifrån, vilket gör oss piggare under dagen. I gemensamma utrymmen som kök, fikarum och korridorer kan du ta ut svängarna lite mer, så länge du är uppmärksam på helheten.
– Färger påverkar oss undermedvetet och kan till exempel styra hur lång tid vi tillbringar i olika utrymmen. Jag läste om ett projekt där man testat detta genom att inreda toaletterna på ett våningsplan med en lugn och behaglig färgsättning och på ett annat i kall, mer stressande stil, och det var tydligt att man stannade längre i den lugna miljön, säger Andreas Schönström.
Forskning visar att färger påverkar hjärnan
Forskare på Lunds universitet har mätt hur kroppen reagerar på olika färger och hur det påverkar arbetsförmågan, genom att låta testpersoner jobba i ett rött respektive blått rum. De kunde bevisa att det blå rummet hade lugnande effekt medan det röda rummet ökade aktiviteten i hjärnan.
– Rött gör oss mer produktiva men samtidigt mer stressade. Om man behöver koncentrera sig är det bättre att sitta i ett blått rum. Detta gick helt i linje med vår tes, men nu fick vi det vetenskapligt bevisat, säger Jan Janssens, arkitekt och forskare vid Lunds universitet, till karriärsajten Shortcut.
Hans råd är att välja en neutral färgsättning i rum där du tillbringar många timmar i sträck, och där du förväntas vara kreativ – och att man ska akta sig för att spexa till det för mycket.
– Vissa företag har ett behov av att demonstrera att de är kreativa och satsar på väldigt färgglada kontor utan att riktigt tänka till. Jag tror att det kan straffa sig i längden, för folk presterar sämre i sådana miljöer.
Det är viktigt att ta hänsyn till medarbetare som upplever att de påverkas negativt av kontorsmiljöns utformning, både funktionellt och visuellt.
Så här påverkas vi av olika färger
- Rött – en stimulerande färg som får oss att vakna till och bli mer produktiva, men kan också vara stressande under längre tid.
- Blått – en lugnande färg som gör oss mer koncentrerade och kreativa, men som med fördel kan kombineras med inslag av piggare färger. Blått kan vara ett bra val i mötesrum där ni har workshops för att generera nya idéer.
- Grönt – en avstressande färg som gör oss trygga och harmoniska. Den symboliserar naturen, som vi förknippar med hälsa, ungdom, säkerhet och miljömedvetenhet. Grönt har en både lugnande och uppfriskande effekt som skapar balans och därför passar i alla rum.
- Gult– en energigivande färg som får människor att prata, och därför gärna används i mötesrum för kreativa workshops. Gult är den universella solsymbolen som vi ofta associerar med optimism och glädje. Den fångar vår uppmärksamhet och sägs skärpa vårt minne och tänkande. Gult är alltså en bra färg att använda på en arbetsplats, men kan upplevas som något retande vid fel tillfälle.
- Beige/vitt – neutrala och avkopplande färger som inte sticker ut åt något håll, men som bör kombineras med andra färger för att inte bli för tråkiga.